Långgrillad färsk nötbog med senapsbarbecuesås

 

4 - 6 port

Ca 3 timmar

 

½ msk malen koriander eller annan krydda som du gillar

1 msk hel svart peppar

4 lagerblad

1 tsk chiliflakes

1 msk salt

1 msk finhackad vitlök

 

1 kg Nötbog

 

Gör så här:

 

  1. Blanda alla kryddorna och stöt i en mortel. Tillsätt hackad vitlök. Klappa in i köttet och låt stå i någon timme.
  2. Grilla köttet i en klotgrill eller annan grill med lock tills innertemperaturen visar 60- 65 grader (rosa, 70 grader = genomstekt) på låg värme d v s dra kolen utmed sidorna och lägg köttet i mitten. Vänd några gånger. Kan ta några timmar!!
  3. Ta ut köttet och vira in i folie, låt vila ca 15 minuter, innan ni skär i det.

 

Senapsbarbequesås

 

3 msk dijonsenap

½ dl vitvinsvinäger

4 msk råsocker

1 tsk starkt paprikapulver

½ tsk kajennpeppar

1 tsk worchestersås

½ tsk grovmalen sv.peppar

3 msk olja

Salt efter smak

Blanda alla ingredienser, utom oljan och rör noga. Rör ner oljan lite i taget och smaka av med salt. Låt gärna stå ett par timmar i kylen så alla smakerna ”gifter sig”.

En stark sås som doseras som ketchup!!

 

Skär upp köttet och servera tillsammans med ex en potatis sallad eller en potatisgratäng, grönsallad och senapsbarbequesåsen.